Οικογενειακός προγραμματισμός

H ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των μαιών/μαιευτών του κέντρου υγείας της περιοχής μας με σκοπό τη συμβουλευτική και την έγκυρη ενημέρωση των νέων, στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία για το σεξ, την αντισύλληψη, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την έκτρωση, τις διαταραχές της περιόδου και όλα όσα τα περιβάλλουν. Στόχος μας είναι ο διάλογος με το νεανικό πληθυσμό ανώνυμα, με ειλικρίνεια, με εχεμύθεια και σεβασμό. Αυτός είναι το πρώτο κομμάτι, το διαδικτυακό. Το δεύτερο είναι η κατ'ιδίαν συνάντηση μαζί σας. Ελάτε να γνωριστούμε και να λύσουμε τις απορίες σας από κοντά σε μέρες και ώρες που θα αποφασίσουμε μαζί!

!!!Το πρόγραμμα συμβουλευτικής λειτουργεί πιλοτικά και εξαρτάται από την αποδοχή που θα έχει από σας για το ποιες μέρες και ώρες θα λειτουργήσει το ιατρείο συμβουλευτικής

Στοιχεία ανατομίας & φυσιολογίας στη γυναίκαΤα εξωτερικά γεννητικά όργανα στη γυναίκα είναι:
1)το εφήβαιο, 2) τα μεγάλα χείλη, 3) τα μικρά χείλη, 4) ο πρόδομος του κόλπου ή κολεού,5) ο παρθενικός υμένας ή στόμιο του κολεού και η 6) η κλειτορίδα (Αντσακλής, 2011).

Αναλυτικά:
1)Το εφήβαιο που λέγεται αλλιώς και όρος της αφροδίτης, ονομάζεται η τρίγωνη περιοχή που βρίσκεται μπροστά από την ηβική σύμφυση. Είναι το μέρος που καλύπτεται με πλούσια τριχοφυϊα μετά την εφηβεία (Αντσακλής, 2011)

2) Τα μεγάλα χείλη είναι δύο δερματικές λιπώδης πτυχές στα πλάγια του αιδοίου. Τα δύο μαζί σχηματίζουν την αιδοιική σχισμή (Αντσακλής, 2011)

3) Τα μικρά χείλη είναι δυο μικρές λιπώδης πτυχές που βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια των μεγάλων χειλέων. Έχουν πλούσια αιμάτωση και ιδρωτοποιούς αδένες. Η πάνω πτυχή τους ενώνεται με τη κλειτορίδα σχηματίζοντας την πόσθη της κλειτορίδας, ενώ η κάτω φέρεται κάτω από τη βάλανο της κλειτορίδας ενώνεται με την αντίστοιχη του άλλου μικρού χείλους και σσχηματίζουν τον χαλινό της κλειτορίδας. Τα οπίσθια άκρα τους ενώνονται και σχηματίζουν το χαλινό των μικρών χειλέων, που συνεχίζεται με τη συνένωση των μεγάλων χειλέων προς το περίνεο (Αντσακλής, 2011).

4) Ο πρόδομος του κολεού ορίζεται ως ο χώρος που βρίσκεται μεταξύ της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων, μπροστά από τον παρθενικό υμένα και είναι εμφανής αν ανασηκώσουμε τα μικρά χείλη και κόψουμε τον παρθενικό υμένα (Αντσακλής, 2011). Είναι το όργανο από το οποίο διεισδύει το πέος μέσα στον κόλπο.

5) Ο παρθενικός υμένας ή στόμιο του κολεού αποτελεί το όριο μεταξύ έσω και έξω γεννητικών οργάνων και βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του κόλπου. Έχει διάφορα σχήματα. Όταν κόβεται από την πρώτη σεξουαλική επαφή αιμορραγεί και τα απομεινάρια του ονομάζονται μύρτα, τα οποία εκλείπουν μετά από επανειλημμένες συνουσίες και κυρίως από τον πρώτο τοκετό (Αντσακλής, 2011).

6) Η κλειτορίδα είναι στυτικό όργανο, όπως το πέος στον άντρα έχει δύο σκέλη, το σώμα και τη βάλανο. Έχει μήκος από 2,5 έως 4 εκ. και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του προδόμου, μπροστά από την ηβική σύμφυση. Κατά τη σεξουαλική διέγερση διογκώνεται, τα τοιχώματα του κόλπου
 υγραίνονται και οι βαρθολίνειοι αδένες εφυγραίνουν τον πρόδομο του κολεού (Αντσακλής, 2011).


Πηγή: Flash Care/ Φ. Παπασιδιέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου