Οικογενειακός προγραμματισμός

H ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των μαιών/μαιευτών του κέντρου υγείας της περιοχής μας με σκοπό τη συμβουλευτική και την έγκυρη ενημέρωση των νέων, στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία για το σεξ, την αντισύλληψη, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την έκτρωση, τις διαταραχές της περιόδου και όλα όσα τα περιβάλλουν. Στόχος μας είναι ο διάλογος με το νεανικό πληθυσμό ανώνυμα, με ειλικρίνεια, με εχεμύθεια και σεβασμό. Αυτός είναι το πρώτο κομμάτι, το διαδικτυακό. Το δεύτερο είναι η κατ'ιδίαν συνάντηση μαζί σας. Ελάτε να γνωριστούμε και να λύσουμε τις απορίες σας από κοντά σε μέρες και ώρες που θα αποφασίσουμε μαζί!

!!!Το πρόγραμμα συμβουλευτικής λειτουργεί πιλοτικά και εξαρτάται από την αποδοχή που θα έχει από σας για το ποιες μέρες και ώρες θα λειτουργήσει το ιατρείο συμβουλευτικής

Ποιές είναι οι σεξουαλικές διαταραχές ή παραφιλίες;


Π α ρ α φ ι λ ί ε ς

 

Picture
Φετιχισμός: φετίχ αποκαλούμε τα αντικείμενα που διεγείρουν τον άντρα ή την γυναίκα (γόβες, χειροπέδες κ.α.). Ο φετιχισμός συνδέεται με την ανικανότητα του ατόμου να έρθει σε διέγερση, όταν απουσιάζει το φετίχ ή όταν απουσιάζει η σχετική φαντασίωση του φετίχ-αντικειμένου. 

 

Picture
Επιδειξιμανίατο άτομο επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα σε άγνωστους ανθρώπους. Η ηδονή πηγάζει από τις αντιδράσεις (έκπληξη, τρόμος, δυσφορία κ.α.) των ανυποψίαστων θεατών.  Αρκετοί επιδειξιομανείς επιλέγουν νεαρά θύματα (σχολικής ηλικίας) όπου ο τρόμος και η έκπληξη είναι μεγαλύτερη.

 

Picture
Εφαψιομανία: η σεξουαλική διέγερση σχετίζεται με το σωματικό άγγιγμα ή τρίψιμο σε άγνωστα άτομα. Το παραφιλικό άτομο, δραστηριποποιείται σε πολυσύχναστα μέρη (π.χ. λεωφορείο, κεντρικούς δρόμους). Το παραφιλικό άτομο δεν μπορεί να αναστείλει αυτήν την επιθυμία. 

 

Picture
παιδοφιλία: ο θύτης υπερβαίνει την ηλικία των 16 ετών και είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερος από το θύμα, το οποίο βρίσκεται στην σχολική ή την προσχολική ηλικία. 
Οι παιδόφιλοι παρενοχλούν παιδιά από το συγγενικό ή κοινωνικό περιβάλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις, παρενοχλούν ακόμα και τα ίδια τους τα παιδιά (συνδυασμός παιδοφιλίας και αιμομιξίας) και είναι υπεράνω πάσης υποψίας. 
Οι παιδόφιλοι είναι κατεξοχήν άντρες, και τα θύματα κορίτσια. Ο θύτης εκφοβίζει και ενοχοποιεί το θύμα του, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σιωπή του. 

 

Picture
Φετιχιστική παρενδυσία: Η σεξουαλική διέγερση προκύπτει αποκλειστικά και μόνο μέσα από την ένδυση ρούχων του αντίθετου φύλου. Ο παραφιλικός είναι συνήθως άντρας και η πρώτη φετιχιστική παρενδυσία τοποθετείται στη σχολική ηλικία ή στην εφηβεία. 

 

Picture
Μαζοχισμός: η διέγερση πηγάζει μέσα από την έντονη άσκηση σωματικής (χτυπήματα, μαστίγωμα) και ψυχικής βίας (εξευτελισμός, ταπείνωση κ.α.). 
Το στοιχείο του πόνου είναι κυρίαρχο και τα χτυπήματα δύναται να επιφέρουν σοβαρές κακώσεις ή να θέσουν την σωματική ακεραιότητα σε υψηλό κίνδυνο. Πρόκειται λοιπόν, για εκούσια μορφή βασανιστηρίων. 

  

Picture
Σαδισμός: η διέγερση πηγάζει μέσα από την έντονη άσκηση σωματικής (χτυπήματα, μαστίγωμα) και ψυχικής βίας (εξευτελισμός, ταπείνωση κ.α.). 
Σαδιστής είναι αυτός που προκαλεί τον πόνο και μαζοχιστής εκείνος που τον επιδιώκει. Ο ερωτικός συνδυασμός αυτών των δύο δύναται να οδηγήσει σε ακραία σωματικά χτυπήματα. 

 

Picture
Ηδονοβλεψία:  η σεξουαλική διέγερση προκύπτει έπειτα από την παρακολούθηση ανυποψίαστων ατόμων που είτε είναι γυμνά είτε εμπλέκονται σε ερωτικές σκηνές.  
Ο ηδονοβλεπτικός τύπος συνήθως χρησιμοποιεί οπτικά μέσα (π.χ. κάμερες, κιάλια). 

Ποιο είναι το οικογενειακό υπόβαθρο του παραφιλικού ατόμου;
Η μητέρα συνήθως είναι αυταρχική και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην οικογενειακή δομή, ενώ ο πατέρας είναι αδρανής και αμέτοχος στις οικογενειακές εξελίξεις. Οι γονείς συχνά βρίσκονται σε πλήρη ρήξη και διαφωνία. Ο παραφιλικός τύπος, κατά την παιδική ηλικία, ταυτίστηκε με το μητρικό πρότυπο χωρίς όμως να βίωσε συναισθηματική ασφάλεια και στοργή. 

Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των παραφιλικών διαταραχών;

Στις παραφιλικές συμπεριφορές κυριαρχεί ο πόνος, ο φόβος και ο κίνδυνος. Ο παραφιλικός τύπος διεγείρεται μονάχα μέσα από ένα συγκεκριμένο μοτίβο σεξουαλικών συμπεριφορών που μοιάζει με τελετουργία. Οι σύντροφοι των παραφιλικών μετατρέπονται σε ερωτικά "εργαλεία"  και μέλη ενός σεξουαλικού ψυχαναγκαστικού μοτίβου. 

Ποια είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα;
Δυστυχώς, τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι περιορισμένα. Εξάλλου οι παραφιλικοί οδηγούνται στους ειδικούς της ψυχικής υγείας κατόπιν υποχρεωτικής παραπομπής από τη δικαιοσύνη και τον νόμο. 

                                                                         Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου